Bubble Tea LoveR ! ! BubBLe Tea LoVeR ! !: Kim!A yaNg MistEri DalaM KehiDuPaN..

Thursday, March 24, 2011

Kim!A yaNg MistEri DalaM KehiDuPaN..

Views
hai sume..  tahu tak.. aktiviti  waktu form  4 ... ni la die buat fomula sendiri tuk ingat kan ECS...
 
enjoy la dengan idea aku dengan Farhana ni k...
 

ElecTrocHeMicaL SerIEs(ECS)


 CATION                                 ANION
K+                                           F-
    Na+                                        SO42-
  Ca+                                        NO3-
       Mg+                                       Cl-        
 Al3+                                        Br-
Zn2+                                        I-
  Fe2+                                       OH-
                       Sn2+                      Ease of discharged increases
Pb2+                                             
H+        
Cu2+      
Ag+      
AKRONIM
CATION:
                Kakak nak cari mama at New Zealand,ferry sebagai pengangkutan hair….camlah de
ANION:
                Faizal suka nak curi barang indah opah
Chemistry....form 4
http://junamysakura.blogspot.com/
hasil ni nemo copy at blog Ana... maaf ambik karya ni...
yang bawah ni pulak.. pasal orang atas iaitu (metal yang more electropositive die banyak) akan gantikan dengan orang bawah yang kurang electropositive.. haha.. macam orang kaya boleh halau orang miskin dari tanah die .. sesuka hati.. hihihi.. ni just nak bagi faham je...
 
yang bawah ni plak.. pasal metal yang react/bertindak balas dengan air... so akan hasilkan metal oxide dan hydrogen gas..
 
Potassium + water potassium hydroxide + hydrogen
2 K + H2O 2 KOH + H2
Calcium + water calcium hydroxide + hydrogen
Ca + H2O Ca(OH)2 + H2
Magnesium + water magnesium oxide + hydrogen
Mg + H2O MgO + H2
Zinc + water zinc oxide + hydrogen
Zn + H2O ZnO + H2




0 comments: